понедельник, 16 декабря 2013 г.

Kabak Tatlısı

Kabak tatlısının yapımında bence en önemli şey - düzgün bir kabak bulmak. Eti turuncu olmalı, taze kokulu, çiğ yerken tadı da havuca benzemeli. Türkiye'de aradığımı buldum.  Aşağıdaki fotoda böyle kabak çeşidini görebilirsiniz:


Bu kabakların başka avantaji da- üst kısmı tamamen çekirdeksiz, çekirdekler altta, kabağı kestikten sonra kurutun ve çocuklara yedirin, okula giden özellikle (parazitlerden korur).

Biz böyle bir kabağı Akhisar yolunda aldık, yol kenarında köylüler satıyor yerli meyve-sebzeleri. Görünce çok sevindim, keşke de daha çok alsaydık diye düşündüm sonrada, kolay bozulmuyor çünkü. Serin yerde kış boyu dayanır.
Geçen de eşim aynisini bizim pazarında buldu, bir kabak tekerliği aldı. Bu kabak parçasından tam bir tencere kabak tatlısının çıkıyor.



Yapımı da böyle:
Balkabağımızı güzelce temizliyoruz, küp şekilde kesiyoruz (çok büyük olmasın, kabaklar o zaman lokum gibi tatlı, her taraf karamelize oluyor). Tenceredeki kabaklara kar gibi yağmış toz şekerleri serpiştiriyoruz. Biraz da su (bir bardak kadar). Ocağı açıyoruz ve kabakları her tarafta şuruba bulaştırıp pişiriyoruz. Hazır kıvamına gelincekendiniz farkedeceksiniz. Soğumuş kabakları tabağa alıyoruz, kırık cevizlerle süsleyip servis ediyoruz. 
Ek bir tat vermek istersiniz ise, o zaman birkaç tane karanfil veya bir çubuk tarçın  pişen kabaklara ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Комментариев нет:

Отправить комментарий