вторник, 25 февраля 2014 г.

Kıymalı Pazı Sarması

İyi günler, sevgili okurlar,

Pazı sevenlere bugün bir tarifimiz var. Klasik etli iç tarifine çok sevdiğimiz yenibahar ve tarçın ekledim, midye dolma içi gibi oluyor.

Malzemeler
1 demet pazı
Yarım kg kıyma
1 adet büyük boy
rendelenmiş soğan
2 çay bardağı pirinç
Yarım demet kıyılmış dereotu
Yarım demet ince kıyılmış nane
1 kasık yenibahar
1 tutam tarçın
1 çorba kaşığı silme
domates salçası
1 çorba kaşığı silme
biber salçası
3 çorba kaşığı tereyağı
İki su bardağı soğuk su
Tuz, karabiber
zeytinyağı






PAZILARIN saplarını kesip sıcak suda 1-2 dakika tutun ve süzüp kenara alın. Kıymayı çukur bir kaba koyup üzerine rendelenmiş soğan, pirinç, dereotu, nane, domates salçası, biber salçası, karabiber,yenibahar, tarçın, tuz ve 2 çorba kaşığı tereyağını ekleyip iyice yoğurun. Hazırladığınız harca yarım su bardağı soğuk suyu ekleyin ve yeniden yoğurun. Pazı yapraklarına hazırladığınız harcı koyup sarın ve tencereye dizin. Üzerine kalan suyu ve 1 çorba kaşığı tereyağını ve sarma parlasın diye zeytinyağını ilave edin. Ateşe dayanıklı bir tabağı dolmaların dağılmasını önlemek için üstlerine kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp 25-30 dakika ocakta tutun. Yoğurtla veya limon dilimlerle süsleyip servis yapın.

Afiyet olsun!

понедельник, 24 февраля 2014 г.

Portakallı ve havuçlu bezelye

Merhabalar, iyi günler herkese,

Bugünkü tarifimiz Portakallı ve havuçlu bezelye. Çok güzel bir garnitür türüdür. Soğuk da yenebilir. Taze dereotu ile bezenmiş, biraz diyet yapsam diyenlere de uygun bir yemek. Hadi yapalım o zaman :)



500 gr bezelye
1 havuç
1 patates
1 diş sarımsak
1 baş soğan
4 yemek kaşığı zeytinyagı
tuz
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı sıcak su

Üzeri için:
İnce kıyılmış dereotu

Bezelyeyi ayıklayıp yıkayın. Havucu dilimleyin. Patatesleri küp doğrayın.

Zeytinyağını tavada ısıtın. Rendelenmiş sarımsak ve portakal kabuğunu 2 dakika pişirin. İnce kıyılmış soğanı kavurun. Tuz, karabiber, bezelye, patates, havuçları ekleyip 4 dakika soteleyin.

Sıcak su ile portakal suyunu ilave edin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Servis tabağına aktarıp üzerine dereotu serpiştirip servis yapın.

Afiyet olsun!





пятница, 21 февраля 2014 г.

Alman Pastası

Merhabalar dostlar,

Evde Alman Pastayı yapmaya çok merak ediyordum,. Beşiktaş'taki pastanelerin vitrinlerde, Kadıköy Moda'ya giderken tombik kremalı meyveli o güzelim Alman Pastalar... Oktay Usta'dan tarifini bulup, bir akşam ben de onları pişirdim. Tarifi başarılı çıktı, ilk denemede bile gayet profesyonel  pastalar çıktı ortaya. Buyurun, arkadaşlar, sizlerle de paylaşalım:




Malzemeler:

3 su bardağı tepeleme un
1 su bardağı toz şeker
1 paket yaş maya (40 gr)
3 adet yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı mahlep
125 gr oda sıcaklığında erimiş margarin veya tereyağı

Kreması için:

3 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı un
1 adet yumurta

Ilık süt içinde maya koyuyoruz, biraz şeker ekliyoruz. Mayalar canladıktan sonra yumurtalar (1 yumalanın sarısı pastaların üstüne sürmek için ayırıyoruz) hamur malzemeler koyup, yumuşak hamur yapıyoruz.
Hamuru mayalanmaya bırakıyoruz.  Sonra hamuru yuvarlak parçalara bölüp yağlanmış tepsisine diziyoruz. Ayırmış olduğumuz yumurtanın sarısını fırça ile üzerine sürüyoruz. Ilık ortamında yaklaşık yarım saat hamuru bekletiyoruz. Kabarınca önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 25-35 dakika pişiriyoruz. Soğuduktan sonra pişen pastanın keklerini ortadan ikiye kesip içlerine krema ve mevsim meyveleri ile doldurduktan sonra üst kapağı kapatıp servis ediyoruz.

Krema hazırlanışı:

Bir tencerede soğuk sütümüzün iki bardağını döküyoruz. Bir bardağını ayırıyoruz. Toz şekeri çırpma teli ile iyice karıştırıyoruz. Ocağı yakıyoruz, yavaşça karıştırıyoruz. Ayırmış olduğumuz sütü, yumurtayı, unu bir kabın içine alıp çırpma teli ile karıştırıyoruz. Diğer tarafta kaynamakta olan sütün üzerine hızlıca döküyoruz. Bir taraftan da hızlı hızlı karıştırıyoruz. Koyulaşınca teli çıkartıp tahta kaşıkla kısık ateşte 3-5 dakika pişiriyoruz. Ocaktan alıp ara sıra karıştırarak soğutuyoruz. Soğuduktan sonra kıvamını kontrol ediyoruz.


Kremasını ister kakaolu, ister sade yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

четверг, 6 февраля 2014 г.

Borş Çorbası

Rusya ve Ukrayna'nın en popüler Borş çorbayı yediniz mi, sevgili dostlar? Yok mu? Bugün sizlere tarifi verelim. En güzel Borş et suyu ile yapılır, çorba içinde de birkaç kemikli et parçasını bırakalım, her tabağına bir parça gelsin diye. Vitaminli, içinizi ısıtan Borş çorbasını vejetaryen usulü de yapabilirsiniz, pişmiş sebzeler ona nefis tadını verecek. Et suyu yerine tavuk suyu da kullanabilirsiniz, ama klasik tarifidir bu:

Malzemeler:


Kemikli et parçaları 
3 pancar
2 havuç
1 iri patates
küçük beyaz lahananın yarısı
1 baş soğan
birkaç diş sarımsak
1 kaşık domates salçası
sıvı yağı
su (bulyon yapımı için)
tuz, karabiber taneleri, birkaç defne yaprağı
1 küp şeker
1 kaşık sirke (pancarın renk canlı kalması için)


Üstü süslemek için: ince kıyılmış taze dereotu
Smetana (Rusya'ya özgü yoğurta benzeyen süt ürünü, bu ara Uyum Marketlerde artık Yorsan markanın smetana'yı bulabilirsiniz ) veya yoğurt.


Kemikli etten güzelce et suyunu pişiriyoruz. Et suyu pişerken, bir tencerede sıvı yağında ince kıyılmış soğanı öldürüyoruz, sonra ise erişte gibi ince kesilmiş lahanayı, rendelenmiş havucu ve pancarı, kup şeklinde kesilmiş patates ekliyoruz. Sebzeler kendi suyunda buharında çevirerek pişiriyoruz, pişmesine yakın salçayı ve küçük kesilmiş sarımsakları da ilave ediyoruz. Öbür tarafında et suyu hazır olmuşken, sebzeli karışımı tencereye boşaltıyoruz. Çorbayı karıştırıp tane karabiber, 1 küp şeker, 1 kaşık sirke ve tuzu ekledikten sonra, biraz daha pişirip tabaklara servis ediyoruz. İnce kıyılmış dereotu ve birer kaşık smetana (veya yoğurt) ile süsleyip ailemize dostlarımıza sunuyoruz ve afiyetle yiyoruz :)