вторник, 5 ноября 2013 г.

Ev yapımı zeytinler

Sevgili dostlar, zeytinci bir ailenin üyesi olarak sizlerle bizim ev yapımı zeytin tarifini paylaşmak istiyorum. Hem de yakın zamanlarda bağlarda zeytin hasadı da başlıyor ve yeni sezon zeytin yapıp evde kendi zeytininizi kendiniz yapıp bu zevki sizler de yaşayabilirsiniz.

Ege bölgesinin bazı yerlerinde şu an yeşil zeytin olarak pazarlarda ve çarşılarda bulunur. Zeytinleri taneleri sağlam, sert etli, düzgün olarak seçmeye dikkat edelim.

Ailemizde eşimin anne taraftaki kadınlar çok güzel zeytin yapıyorlar. Ben de onların ki kadar lezzetli zeytinler yapmaya çalışıyorum.




Sevgili kayın validem tuz miktarını göz kararı ile ayarlar. Tamamen kendi damak tadına uygun, ve bence de en doğrusu budur. Zeytinlerimiz ne çok tuzlu, ne de çok ekşi olmalıdır. Denge çok önemlidir.

Önce Yeşil zeytinlerimizi iyice bol suda yıkıyoruz, sonra da büyük kavanozlara koyuyoruz (herhangi temiz 5 litrelik su bidonları da kullanabiliriz), daha sonra duru suyu ile kavanozlarımızı sonuna kadar dolduruyoruz. Zeytinlerin acısını  gidermek için bidonların içindeki suyu her gün değiştiriyoruz. 2 hafta sonra zeytinlerin tadına bakıyoruz. Acısı tamamen gittikten sonra zeytinleri tatlandırmaya geçebiliriz.


Tuz oranı 1 litre suya 1,5 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 tatlı kaşık limon tozu katarak  karıştırıyoruz. Tadına bakıyoruz, tuzu veya limon tozu gerekli ise artırıyoruz. Cam kavanozlar içine zeytinler ve limon dilimleri (tat, aroma ve hoş görüntü için) yerleştiriyoruz. Kavanozları hazırlanmış tuzlu su ile dolduruyoruz ve en üst kısmına da bir miktar zeytinyağı döküyoruz. Zeytinyağı kavanozumuzu küf oluşumundan da korur.

Ben bazen değişiklik olsun diye kavanozların içine defne yaprağı da koyarım. İstersiniz birkaç damla sirke de ekleyerek zeytinlere güzel bir tat verebilirsiniz.

İki hafta kadar sonra zeytinlerimiz kahvaltıya hazır duruma gelmiş olacaktır.

Afiyet olsun!



Not.: Eğer Akhisar usulü zeytin yapmak istersiniz, yıkadıktan sonra onları çekiçle çatlatabilirsiniz, sonra da aynen önceki tarifte olduğu gibi zeytinleri yapabilirsiniz.

Evimizde çok sık uyguladığımız zeytin yapımı yöntemidir bu ve lezzetli olduğunu için zeytinleri kısa sürede tüketiyoruz. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий