понедельник, 30 декабря 2013 г.

пятница, 27 декабря 2013 г.

Ayvalı kereviz sepeti

Zeytinyağlı yemekler her zaman favorilerimiz arasında. Hem de tam mevsimlik, ayvalı ve havuçlu, nar sulu ve tanecikli kereviz sepeti yapmaya ne dersiniz? İşte tarifimiz:

Ayvalı kereviz sepeti:



Malzemeler (4 kişilik):

4 tane orta boy kereviz (ortasını kaşıkla alıyoruz, kerevizlerin üzerine kararmasın diye limon suyu sıkıyoruz)
2 ayva
2 havuç
5-6 arpacık soğan
yarım bardak nar suyu
yarım çay bardağı zeytin yağı
1 yemek kaşık limon suyu
1 küp şeker
tuz

1) Ayvaların kabuklardan soyduktan sonra kuşbaşı şekilde kesiyoruz. Havuç ve soğanın kabukları soyuyoruz. Geniş tavada kereviz çanakları yerleştiriyoruz, yanına da ayvayı , havucu, soğanı da. Sebzelerin üzerine zeytinyağını gezdiriyoruz, tuz ve şeker, nar suyu ve suyu ekliyoruz. Tavanın kapağını kapatıp sebzeleri pişiriyoruz.

2) Pişmiş sebzeler soğuduktan sonra kereviz çanaklarına dolduruyoruz. Servis ederken kereviz sepetleri nar tanelerle ve taze kereviz yapraklarla süslüyoruz. Afiyet olsun! 

среда, 25 декабря 2013 г.

Karidesli kremalı makarna

Merhabalar, sizler karidesli tarifleri severmisiniz? Son derecede pratik ve hızlı oluyorlar, özellikle zaman az olan insanlar, öğrenciler bu tarifinden faydalanabilir.
Bizler Kadıköy çarşıda, pazarlarda taze karides bulunca, buharda pişirip soyarız ve buzlukta stoklarız. Sonra ise ister salataya, ister spagetti domatesli acılı soslara, ister mezelik hazırlarız. Bu tarifinde yumuşak kremalı tat karideslerle çok güzel uyum içinde, yeşil dereotu tazelik veriyor. Gelelim tarifimize:

Malzemeler:

1 paket makarna (herhangi sevdiğiniz türlerinden)
200 gr dondurulmuş karides
2 çorba kaşığı tereyağı
dereotu
1 kutu (200 ml) krema

Makarnayı hafif diri kalsın, al dente şekilde pişiriyoruz.  Makarnalar pişerken tereyağında karidesleri çeviriyoruz, sonra kremayı ekleyip, hazır olan makarnalarla karıştırıyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz Afiyet olsun!

вторник, 24 декабря 2013 г.

Zeytinyağlı kuru börülce salatası

Merhabalar dostlar,

Yılbaşına az kaldı, menü'ye nasıl bir salata eklesem diye belki de düşünüyorsanız. Güzelce bir sofra kuracağım diye planlamaya başlamışsınız. Sizlere bir farklı salata tarifini paylaşıyorum. Hafif ekşili, hafif yakıcı, mis gibi kekik kokulu, tadı tuzu yerinde.

Zeytinyağlı kuru börülce salatası



Malzeme, 6-7 kişi için:

2 su bardağı küçük kuru börülce (akşamdan suya koyuyoruz, sabah kaynatıyoruz, haşlıyoruz)
1 dolmalık kırmızı biber (ince şeritler şekilde kesilmiş)
birer kaşığı toz şeker ve kekik
3 diş ezilmiş sarımsak
2 çorba kaşığı nar ekşisi
4 çorba kaşığı zeytinyağı
birkaç tane kuru domates (ince kesilmiş)
10 dal maydanoz (ince kıyılmış)
tuz, karabiber, pul biber


Derin salata kaseye Haşlanmış ve suyu süzülmüş börülceyi koyuyoruz, üzerine şeritler kesilmiş kırmızı dolmalık biber ve diğer malzemeler ve baharatlar ekliyoruz. Salatayı karıştırdıktan sonra kabını streç filmle bağlıyoruz ve buzdolabın içinde 1-2 saat bekletiyoruz. Afiyet olsun!

понедельник, 23 декабря 2013 г.

Çikolatalı milföy

''Misafir kapıda'' tariflerden. Çocuklar da çok sever. Evde her zaman buzlukta milföy ve dolapta herhangi çikolata türlerinden bulunduralım. Bir de pudra şekeri. Tarifi çok kolay: milföy yaprakları yumuşamaya bırakıyoruz. Çikolatayı parçalıyoruz. Her milföy içine çikolata parçasını yerleştiriyoruz, üçgen şekilde kapatıyoruz ve kenarında hamur kesici ile geçiyoruz. Böylece kenarlar daha iyi bağlanmış olur.


Milföyler 200 derece ısınmış fırına koyuyoruz ve pişmesini bekliyoruz. Hazır üçgenlere pudra şekeri serpiştiriyoruz. Afiyet olsun! 

четверг, 19 декабря 2013 г.

Kerevizli sebze çorbası

Bu çorbasının adı ''Şifa Çorbası'' da olabilir aslında :) Malzeme listeye bakıp anlayabilirsiniz neden. Karnabahar veya kereviz yemeyen çocuklara bu faydalı sebzeleri bu şekilde yedirebilirsiniz.

4 kişilik için:

2 orta boy kereviz
2  patates
2 havuç
5-6 çiçek brokoli
4-5 çiçek karnabahar
1-2 dal kereviz sapı
1 domates
2 diş sarımsak
1 soğan
5-6 bu bardağı su, tuz

Üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı
pulbiber (büyükler için)


Kereviz, havuç, patatesin kabukları soyduktan sonra, sebzeleri yıkıyoruz ve küp seklinde kesiyoruz. Brokoli ve karnabahar çiçekleri, kereviz sapları iyice yıkıyoruz. Soğanı ve sarımsakları temizledikten sonra ince kesiyoruz. Tencerede az miktar zeytinyağında soğan ve sarımsak pembeştiriyoruz, sonra tüm sebzeleri ekliyoruz, su ve tuz kattıktan sonra sebzeleri pişmeye bırakıyoruz. Pişmiş çorbayı blenderden geçiriyoruz.
Terbiye için tereyağında pul biberi ısıtıyoruz ve çorba üzerine gezdiriyoruz. Afiyet olsun!  

вторник, 17 декабря 2013 г.

Ramazan Pidesi

Benim Ramazan Pidesi şans ve şansızlık sonuncu olarak ortaya çıktı. Neden şansızlık, çünkü tam ekmek makinaya tüm malzemeler koyduktan sonra, makinem çalışmadı, bozuldu. Ne yapalım, oluyor bazen böyle aksilikler. Bu hamurdan ne yapsak diye düşündüm, ilk aklıma gelen - Ramazan Pidesi idi. Hamuru yaptıktan sonra, dinlendirmeye bırakıyoruz, üstünü örtüyoruz, kabını sıcak yere yerleştiriyoruz. Hamur kabardıktan sonra Ramazan Pidesinin şeklini veriyoruz, üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra susam ve çörek otu serpiştiriyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırına Pideyi yerleştiriyoruz ve pide pişmesine, üstü kızarmasına bekliyoruz. İşte karşınızda Ramazan Pidesi. Afiyet olsun!


Ramazan Pidesi malzemeleri
   700 gr ekmek unu
   10 gr kuru maya
   2 yemek kaşığı zeytinyağı
   1.5 tatlı kaşığı tuz
   1 su bardağı ılık su
   Yarım su bardağı ılık su
   1 çay kaşığı toz şeker
Üzeri için
Yumurta sarısı
   Çörek otu, susam



понедельник, 16 декабря 2013 г.

Çikolatalı kek

Kış aylara gelince insanlar içini ısıtacak sıcak çay, kahve veya salep gibi içeceklerini daha çok ihtiyaç duyuyorlar. Yanına da mis kokulu çikolatalı kek olsun ne dersiniz? Ben kekleri ılıkken severim, tadı kokusunu daha yoğun, daha iyi gösteriyorlar gibi. Evimizdeki klasik çikolatalı kek tarifi paylaşıyorum. Hamuruna ister damla çikolataları, ister  meşhur Sultaniye çekirdeksiz kuru üzümü katabilirsiniz.

2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
yarım su bardağı zeytinyağı
un (ne kadar alırsa, hamur cıvık değil, yavaşça akıcı olmalı)
vanilya
kabartma tuzu
3 yemek kaşığı kakao tozu

Üzeri için: pudra şekeri











Tüm bu malzemeleri iyice çırptıktan sonra yağlanmış kek kabına (veya muffin kaplarına) döküyoruz. Muffin kaplarına hamuru paylaşırken hamur kabarma payı da unutmayalım. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişiriyoruz. Hazır keklere pudra şekeri döküp servise sunuyoruz. Afiyet olsun!

Kabak Tatlısı

Kabak tatlısının yapımında bence en önemli şey - düzgün bir kabak bulmak. Eti turuncu olmalı, taze kokulu, çiğ yerken tadı da havuca benzemeli. Türkiye'de aradığımı buldum.  Aşağıdaki fotoda böyle kabak çeşidini görebilirsiniz:


Bu kabakların başka avantaji da- üst kısmı tamamen çekirdeksiz, çekirdekler altta, kabağı kestikten sonra kurutun ve çocuklara yedirin, okula giden özellikle (parazitlerden korur).

Biz böyle bir kabağı Akhisar yolunda aldık, yol kenarında köylüler satıyor yerli meyve-sebzeleri. Görünce çok sevindim, keşke de daha çok alsaydık diye düşündüm sonrada, kolay bozulmuyor çünkü. Serin yerde kış boyu dayanır.
Geçen de eşim aynisini bizim pazarında buldu, bir kabak tekerliği aldı. Bu kabak parçasından tam bir tencere kabak tatlısının çıkıyor.



Yapımı da böyle:
Balkabağımızı güzelce temizliyoruz, küp şekilde kesiyoruz (çok büyük olmasın, kabaklar o zaman lokum gibi tatlı, her taraf karamelize oluyor). Tenceredeki kabaklara kar gibi yağmış toz şekerleri serpiştiriyoruz. Biraz da su (bir bardak kadar). Ocağı açıyoruz ve kabakları her tarafta şuruba bulaştırıp pişiriyoruz. Hazır kıvamına gelincekendiniz farkedeceksiniz. Soğumuş kabakları tabağa alıyoruz, kırık cevizlerle süsleyip servis ediyoruz. 
Ek bir tat vermek istersiniz ise, o zaman birkaç tane karanfil veya bir çubuk tarçın  pişen kabaklara ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

суббота, 14 декабря 2013 г.

Özbek Pilavı

Hayatta ilk defa Özbek pilavı yapmayı denedim. Arkadaşlarımızın nefis sofrasında yedik, çok da beğendik, ellerine sağlık, hayran kaldık.
Şimdi de güzel yöresel yemeklerden, Özbek pilavın tarifini paylaşalım sizlerle.

Özbek Pilavı:

yarım kilo kuşbaşı koyun eti
3 su bardağı baldo pirinç
3 adet havuç
 1 yemek kaşığı salça
1 adet soğan
1 kahve fincanı sıvı yağ
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kimyon ve tarçın
birkaç diş sarımsak





Pirincin üzerine kaynar su döküp ıslatıyoruz. Sıvı yağ kızdırıp içine küçük doğranmış soğanları ilave ediyoruz. Soğan pembeleşince etleri ekliyoruz. Eti suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. Kibrit çöpü şeklinde kestiğimiz havuçları ilave ediyoruz. Havuçları diriliğini kaybedinceye kadar kavuruyoruz. Salçayı ilave ettikten sonra üzerini örtecek kadar su ekliyoruz. Etler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Pirinci yıkayıp etlerin üzerine ilave ediyoruz. Üzerine 3 bardak kaynar su, yeterinde tuz, kimyon, tarcın ve birkaç tane sarımsak dişi ekleyip ağır ateşte suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
Tereyağını tavada kızdırıp pilavın üzerine gezdiriyoruz. Kapağını kapatarak pilavı 15 dakika dinlendiriyoruz. Karıştırıp servis tabağına alıp servise sunuyoruz.  Afiyet olsun!

вторник, 10 декабря 2013 г.

Vişneli ayva tatlısı

Ayva tatlısı çok seviyorum, ama ayvalara kırmızı renk vermeye bir türlü yapamıyordum. Loğusa şekeri kullanarak bile. Sırrını bilen paylaşsın, çok memnun oluruz. Ama alternatifini  bulduk. Yazdan buzlukta sakladığınız dondurulmuş vişneler varsa (veya marketten alınan), çok şanslısınız.


Vişneleri eritiyoruz. Bir kısmını eziyoruz (vişne suyu için), taneleri ayrı kabına koyuyoruz.
Ayvaları dörde kesiyoruz, iç kısmı bıçakla dikkatlice alıyoruz. Geniş tencerenin dibine ayva çekirdekleri ve ayvaları yerleştiriyoruz. Ayvaların üzerine iyice her tarafından tatlansınlar diye toz şeker serpiştiriyoruz. Karanfiller ve bir çubuk tarçın ve biraz su koyduktan sonra ayvaları orta ateşte tencerede pişiriyoruz. Yarı pişmiş ayvaları borcam tepsi içine yerleştiriyoruz,tepsiye biraz kalan su döküyörüz ve üzerine yine hafif şeker ser piştikten sonra fırına alıyoruz. Ayvalar karamelize olduktan ve tamamen piştikten sonra, tatlımız hazır. Kaymakla ve taze nane yaprakla süsleyip servis ediyoruz. Afiyet olsun!

Dovga çorbası

Kış geldi İstanbula. Bugün kışın ilk kar yağışını gördük. Evimizde de kar gibi, ama içimizi ısıtacak Dovga çorbamızı pişirdik. Sevdiğimiz bir çorba, memleketimin Azerbaycan'ın en güzel çorbalardan biri. Kışa sıcak yenir, yaza serin yenir Dovga çorbası, bol yeşillikli, naneli, nefis...




Tarifini ben Lezzet Dergisinin ayarından kullanıyorum. 4 kişilik aile için uygundur.

Dovga çorbası

   3 su bardağı yoğurt
   1 yumurta
   1.5 çorba kaşığı un
   2 çorba kaşığı kırık pirinç
   1 su bardağı nohut
   Yarım demet ıspanak
   Yarım demet nane
   Yarım demet dereotu
   6 su bardağı su
   Tuz
   Karabiber

Bu özel çorbayı yemek tarifleri listenize eklemeyi unutmayın. Nohudu bir gece öncesinden ıslatın. Ertesi günü bol suyla yıkayıp süzün. Pirinci yıkayıp sıcak suda yarım saat bekletin. Haşlayıp suyunu süzün. Yeşillikleri temizleyip kıyın.

Elenmiş un, yumurta ve yoğurdu çorbayı pişireceğiniz tencerede karıştırın. Azar azar su ilave ederek pütürsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpma teli ile çırpın.

Tencereyi ocağın üzerine alın ve orta ateşte bir taşım kaynayıncaya kadar tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pişirin. Kısık ateşe alıp haşlanmış nohut ve pirinci ekleyin. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.

Kıyılmış yeşillikleri ilave edip bir taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp tuz ve karabiberle tatlandırın. Servis kaselerine paylaştırıp sıcak servis yapın.

Dovga çorbası artık hazır, afiyet olsun.

воскресенье, 8 декабря 2013 г.

Çintar mantarın sotesi

Sonbaharın en güzel gurme sürprizlerdin- çintar mantarı. Hala bazen satışta var. Doğal, kültür olmayan mantar, orman mantarı. Biz de bu mantarı keşfettikten sonra pişiriyoruz artık. En güzel sotesi çıkıyor. Pazar tezgahtan alınca düzgün mantarları seçelim, rengi canlı olsun, çürükler ve bozukluklar olmasın.




750 gr temizlenmiş mantar için 1 büyük soğan halka şekilde kesiyoruz.
Tavada zeytinyağı ısıtıyoruz ve  iri parçalara kesilmiş mantarı soğanla birlikte soteliyoruz. Birkaç diş ince kıyılmış sarımsak ekliyoruz. Tuz ve karabiberle mantarları tatlandırıyoruz. Sıcak sıcak sotemizi servis yapıyoruz.
Afiyet olsun!
ytinyağı ısıtıyoruz ve  iri parçalara kesilmiş mantarı soğanla birlikte soteliyoruz. Birkaç diş ince kıyılmış sarımsak ekliyoruz. Tuz ve karabiberle mantarları tatlandırıyoruz. Sıcak sıcak sotemizi servis yapıyoruz.
Afiyet olsun!

суббота, 7 декабря 2013 г.

Tel şehriyeli domates çorbası

Çocuğumun favorisi- Tel şehriyeli çorbası :)  Çorbanın reklamı gibi geliyor kulağımıza, değilmi? Çorba yiyici kızım sık sık istiyor benden bu çorbanın yapılmasını. Tarifi pratik ve kolay, sizlere de verelim :)




2 çorba kaşığı sıvıyağ
100 gram kıyma
3 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
5 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı tel şehriye
Tuz

Üzerine: Maydanoz
Şehriye Çorbası Yapılışı
BİR tencereye aldığınız sıvıyağ ve kıymayı kavurun. Kabukları soyulup, rendelenmiş domates ve salçayı ilave edip, kavurmaya devam edin. Sıcak suyu ekleyin, kaynayınca tuz ve tel şehriyeyi katın. Kısık ateşte şehriyeler yumuşayana kadar pişirin. Ocağın altını kapatın ve üzerine kıyılmış maydanoz serpip, sıcak olarak servis yapın.

пятница, 6 декабря 2013 г.

Gavurdağı Salatası

Gavurdağı Salatası. Sofra Dergisinde bulduğum salata tarifi, daha önceden hiç denemedim. Soframıza başka hava veriyor, yanına mutlaka kebab türü birşey ister, lavaş ekmeği de. Piknik hazırlıklar yaparken bu tarifini unutmayalım :)

Gavurdağı Salatası Yapılışı:



2 adet domates
2 adet sivri biber
2 adet taze soğan
4-5 dal maydanoz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
6 adet ceviz
2 çorba kaşığı nar ekşisi


DOMATESLERİN kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Biberleri ve soğanları ince ince kıyın. Bir kabın içinde domates, biber ve yeşil soğanları karıştırın. Üzerine ince kıyılmış maydanozu serpin. En son zeytinyağı gezdirin. Ayıklanmış cevizlerle süsleyin. Servis sırasında nar ekşisi ekleyin.

P.S.: Sofra Dergisine ayrıca çok teşekkürler :)

среда, 4 декабря 2013 г.

Zeytinyağlı Kaparili Pirinçli Havuç

Bu yaz Marmaris tatilinde sevgili kayınpederlerim  kapari topladılar. Zor ve zahmetli iş bu, çok dikkat etmek gerekiyor, kapari dikenli bitkidir. Kaparilerin tomurcuklar çok değerli, ve ne kadar küçük ise, o kadar da pahalı marketlerde satışlarda. Yerli sakinleri kaparinin hem tomurcuklar, hem minik karpuzlara benzeyen meyvelerini, hem de filizlerini yemeğine kullanıyor. Çok da faydalı olduğunu diyorlar. Kapariler topladıktan sonra şişelere dolduruyoruz, ve her gün suyu değiştiriyoruz. Biraz da tuz ekliyoruz.  Acılığı gidince kaparileri sirke ile tatlandırıyoruz. Kapariler balık yemeklere inanılmaz yakışır, hem kahvaltılara, hem de salatalara. Akdeniz havasını veriyor yemeklere.

Geçen tarifleri araştırırken böyle değişik bir yemek tarifi bulduk, sizlere de veriyorum:

Zeytinyağlı Kaparili Pirinçli Havuç




4-6 kişilik

8 adet havuç
4 çorba kaşığı kapari
yarım demet taze soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kesmeşeker
1 su bardağı sıcak su
1 kahve fincanı pirinç
tuz

Havuçları soyup verev doğrayın ve kenara alın. Taze soğanı temizleyip ince kıyın. Zeytinyağını bir tencereye alıp taze soğanın beyaz kısımlarını tencereye ekleyin. Üzerine havuçları ilave edin. Taze soğanın yeşil kısımları, pirinç, kesmeşeker ve tuzu da tencereye ekleyin. Kapağını kapatıp çok kısık ateşte arasıra tencereyi sallayarak, havuçları yarı yarıya yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra suyunu ilave edip pişmeye bırakın. Havuçlar ve pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan almadan önce kaparileri yemeğe ekleyin. 2 dakika daha pişirip ocaktan alın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.


Denedik de beğendik. Sizlere de afiyet olsun!

вторник, 3 декабря 2013 г.

Narlı Roka Salatası

Sonbaharın bereketli meyvelerin birisinden, nardan, Narlı Rokalı Salata yapalım. Kıpkırmızı yakutlar gibi yeşillikler arasında, hoş ve en süslü salatalardan biri. Tazelik hissi veriyor sofralarımıza. Buyurun, siz de bu lezzetli salatayı da deneyin.

Narlı Roka Salatası:
















Gerekli malzemeler:

1 demet roka
6-7 Çengelköy salatalığı
1 çay bardağı yerfıstığı
1 adet nar
100 gr beyaz peyniri

Sos için:

yarım limon suyu
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı nar ekşisi

Rokayı yıkayıp suyunun süzülmesi için süzgeçe alıyoruz. Servis tabağına yerleştiriyoruz. Salatalıkları halka halka doğrayıp rokanın üzerine yayıyoruz. Nar taneleri ve yer fıstıkları ile birlikte salataya ekliyoruz. Beyaz peyniri küp küp kesiyoruz ve salatanın üzerine serpiştiriyoruz. Sos için zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu iyice karıştırıyoruz. Sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapıyoruz. Afiyet olsun!